Ako správne vybrať kvalitné tetovacie štúdio časť 3

12. 06. 2024 | 13:06

Ako správne vybrať kvalitné tetovacie štúdio a tetovača?

Je to ľahké a ťažké zároveň. Pri hľadaní najlepšieho tetovacieho umelca a štúdia je kľúčové dôkladne preskúmať ich portfóliá, recenzie a osobné odporúčania. Vyberte si umelca, ktorý má skúsenosti v štýle, ktorý hľadáte, a uistite sa, že sa v štúdiu cítite pohodlne. Tetovanie je osobná a trvalá záležitosť, preto si dajte záležať na výbere správneho umelca, aby ste si mohli byť istí, že dostanete kvalitnú a profesionálnu prácu.

 

 

Ako nájsť to správne štúdio na tetovanie?

Pre mnohých je súčasťou výberu štúdia nájdenie miesta, ktoré zodpovedá ich estetike a kde sa cítia čo najpohodlnejšie a nemenej dôležitá je aj atmosféra tetovacieho štúdia. Uistite sa, že sa v štúdiu cítite pohodlne, pretože to môže ovplyvniť celkový zážitok z tetovania. Ak sa necítite pohodlne alebo sa necítite na mieste, pretože váš štýl je úplne odlišný od štýlu štúdia, možno nebudete mať najlepší zážitok z tetovania. Ak sa cítite nepríjemne ešte pred začiatkom tetovania, môže to zvýšiť vašu nervozitu a zhoršiť celý zážitok. Samotný vzhľad a prezentácia tetovacieho štúdia vypovedá o umelcoch z tohto štúdia. V špinavom, nečistom štúdiu nenájdete skvelého tetovacieho umelca. Pamätajte nato, že ide technicky o malý lekársky zákrok, takže utekajte zo slabo osvetleného, stiesneného a špinavého tetovacieho štúdia. Možno dôležitejšie ako kontrola štýlu alebo estetiky štúdia je zabezpečiť čistý, hygienický a dobre udržiavaný interiér štúdia. Každý legitímny tetovací salón potrebuje čisté a sterilné vybavenie, vrátane tetovacieho lôžka, sterilizovaných ihiel, sterilizovaného atramentu, rukavíc a iných nástrojov, aby zabezpečil bezpečné prostredie bez rizika. Pri prezeraní štúdia sa pozrite aj na licencie a certifikáty tetovacích umelcov. Ak viete, že si najímajú iba kvalifikovaných a vyškolených umelcov, pomôže vám to zvýšiť vašu dôveru v dané miesto. Pre svoje ďalšie tetovanie zvážte výber štúdia, ktoré je čisté, bezpečné a poskytuje bezstresový zážitok.

 

Prešli ste si portfólio tetovacieho štúdia a tetovača?

Posledná a tiež veľmi dôležitá vec, ktorú musíte urobiť, je prezrieť si portfólio umelca. Ako pri mnohých iných veciach, predchádzajúca práca človeka hovorí za veľa. Uistite sa, že v portfóliu je veľké množstvo rôznych prác: farebné, čierne-biele, tradičné, realistické. Ak je portfólio naplnené kúskami flash artu (malé, bežné, zarábajúce kúsky bežne dostupné v časopisoch a médiach), nazvala by som túto osobu tetovačom, ale nie tetovacím umelcom. Neverili by ste lekárovi, že vás bude operovať, ak liečil iba nádchu, však? Rozmanitosť a náročnosť dielov v portfóliu skutočne hovorí sama za seba.

Pozrite sa pozorne na línie. Vyzerajú  línie tenko, čisto? Vyzerá pokožka červená a má ryhy? Pozrite sa na detaily v kúskoch v portfóliu umelca. V nepatrných detailoch je rozdiel medzi niekým, kto vás chce dostať zo sedadla za peniaze a niekým, kto sa zameriava výlučne na vytvorenie skvelého tetovania. Pre jednotlivcov mimo tetovacieho priemyslu môže byť ťažké povedať, či je tetovanie zlé. Verte, alebo nie, ale veľa ľudí nechápe, že ich tetovanie je zle urobené. Avšak pre tých z vás, ktorí chcú zaručiť, že pôjdete k umelecky a technicky kvalifikovanému umelcovi, nižšie uvedený zoznam obsahuje niekoľko základných prvkov, ktoré treba pri tetovaní hľadať.

  1. Sýtosť farieb:

    • Skvelé tetovanie by malo mať plne nasýtenú čiernu, farbu a tieňovanie. Keď sa zahojí, v tetovaní by nemali byť medzery ani tvary, ktoré by ukazovali, že nebolo dokončené správne.
  2. Kvalita línií:

    • Línie tetovania musia byť ostré, rovné a konštantné počas celého tetovania. Zvlnené linky sú veľkým ukazovateľom nekvalifikovaného umelca.
  3. Kompozícia:

    • Kompozícia sa týka toku rôznych predmetov v rámci tetovania. Rôzne aspekty tetovania by mali do seba hladko zapadať, a to vyžaduje skúseného umelca, ktorý vie, ako usporiadať rôzne prvky tetovania.
  4. Proces hojenia:

    • To, ako sa tetovanie lieči, je obrovským znakom dobrého tetovania v porovnaní so zlým tetovaním. Ak tetovanie zjazví, vyfúkne alebo rovno vypadne z kože, je to zlé tetovanie.
  5. Umiestnenie:

    • Umiestnenie tetovania je kľúčové. Ak je tetovanie uznané, malo by smerovať k telu verzus preč. Text by sa mal zobrazovať používateľovi hore nohami (pokiaľ to nechcete vy sami presne naopak). Malé tetovanie by sa nemalo umiestniť do stredu veľkej časti tela.
  6. Kontrast:

    • Tetovanie vyžaduje rôzne tóny, aby vyzeralo viacrozmerne a aby vystúpilo z kože. Ak má tetovanie zlý kontrast, bude vyzerať ploché a vyblednuté.
  7. Proporcia:

    • Tváre a časti tela môžu byť veľmi náročné, pretože jeden nesprávny pohyb môže pokaziť dokonale dobrú ilustráciu. Vytvorenie primeraného portrétu si vyžaduje roky praxe, preto si na túto úlohu zavolajte tých najlepších z najlepších.
  8. Detaily:

    • Detaily dokážu z typického tetovania urobiť úžasné tetovanie naozaj rýchlo. 

 

 

  1. Čitateľnosť:

    • Musíte byť schopní pozrieť sa na svoje tetovanie a presne pochopiť, čo to je alebo čo uvádza. Ak sa pozriete na tetovanie a poviete si: "Čo to je?" potom to asi nie je skvelé tetovanie. Pokiaľ to nebol zámer.

 

Pri výbere tetovacieho štúdia je dôležité dbať na všrtky tieto kritériá a venovať dostatočnú pozornosť detailom, aby ste sa vyhli zlému tetovaniu a zaistili si skvelý výsledok, ktorý bude vyzerať úžasne a vydrží dlho.

 

 

Autor: Miška Nickelová