Ako vybrať autokozmetiku na leto?

06. 03. 2020 | 13:03

Letná autokozmetika má na rozdiel od tej zimnej auto ochrániť hlavne pred prudkým slnkom. Ak nechcete jazdiť do umývačky, ale poskytnúť mu "domáce umývanie" myslite na to, že výber prípravku by ste mali danému obdobiu prispôsobiť.


Na trhu existuje mnoho druhov šampónov, ale na leto vyberte autu taký, ktorý má v sebe práve ochranu proti slnku. Tieto šampóny veľmi dobre umyjú auto od najväčších nečistôt, ktoré po zime na laku zostali, sú pH neutrálne a zároveň poskytujú laku ochrannú vrstvu odpudzujúcu nečistoty ako prach, ktorý sa na aute v horúcom lete na prašných cestách ľahko kumuluje.


Vosky a leštičky dokážu automobilu vdýchnuť nový život, obnoviť matný a zašlý lak a zároveň mu poskytnú potrebnú ochranu proti UV žiareniu. Taktiež zvládnu napraviť menšie škrabance, ryhy a pavučiny, ktoré spôsobujú kefy umývacích liniek.


Ak sa púšťate do dôkladnejšej opravy laku, ktorý nebol dlho ošetrovaný, vyberte tzv. politúry, teda leštičky pre autá, ktorých lak je už matný. V tomto prípade je po umytí nutné lak jemne obrúsiť a následne ošetriť leštidlom. Autopolitúry sú potom určené pre ošetrené vozidlá, u ktorých je nutné lak zakonzervovať na 2-3 mesiace. Klasický tvrdý vosk je určený na bežnú ochranu po dobu 4-6 mesiacov.


Následne sa môžete postarať o pneumatiky, ktoré sú po minulej letnej sezóne zašednuté a v pivniciach a garážach ležali pod vrstvou prachu. Existuje rad prípravkov a predovšetkým čiernidiel na pneumatiky, ktoré im vrátia ich originálnu čiernu farbu. Pneumatika, ktorá s vami tak odjazdila už niekoľko sezón, opäť môže žiariť novotou.

Autor: Števo Mačák