Čistenie ozónom vs. čistenie chlórom: Ktorý plyn je účinnejší a menej škodlivý?

13. 07. 2020 | 09:07

Chlór je dlhé roky najefektívnejším dezinfekčným prostriedkom po celom svete. Avšak ozonizácia sa ako dezinfekčná metóda dostáva čoraz viac do popredia. V nasledujúcom článku sa zameriame na kompáraciu ozónu a chlóru ako plynov, ktoré sa používajú na čistenie priestorov či vody v Michalovciach, Košiciach a ďalších mestách SlovenskaTieto práce vykonáva aj firma K&K Services s. r. o.

Čo je ozón?

Ozón je modrastý plyn, je silnou oxidačnou zlúčeninou, ktorá pri pridávaní do pitnej vody rýchlo oxiduje organické materiály, železo, mangán a ďalšie látky. Okrem toho je mimoriadne účinným dezinfekčným prostriedkom proti baktériám a vírusom.

Čo je chlór?

Chlór je toxický, za normálnych podmienok žltozelený plyn s charakteristickým zápachom. Využíva sa priemyselne ako oxidačné činidlo, na dezinfekciu vody a ako bieliace činidlo. Zlúčeniny chlóru majú rovnako široké priemyselné využitie.

Čistenie priestorov ozónom a chlórom

Čistenie priestorov v Michalovciach, v Košiciach či v iných častiach Slovenska by sa malo vykonávať dôkladne a poctivo. V poslednom období sa čoraz viac využíva na dezinfekciu priestorov či pitnej vody práve ozonizácia, a chlór ustupuje do úzadia. Okrem mimoriadne dobrých dezinfekčných vlastností zlepšuje ozón aj vôňu a chuť pitnej vody a má bieliaci účinok na odfarbenú vodu. Vedeli ste, že ozón ničí baktérie 3 000-krát rýchlejšie ako chlór? Chlór v rôznych formách, v ktorých sa pridáva do pitnej vody ako dezinfekčný prostriedok, môže v určitých prípadoch narušiť chuť a vôňu a v ojedinelých prípadoch môže viesť k vzniku karcinogénnych vedľajších produktov. Týmto nepríjemnostiam sa dá úplne vyhnúť dezinfekciou ozónom.

Ozonizácia pomáha pri odbúravaní už vytvorených vedľajších produktov obsahujúcich chlór, čím sa zmierňujú „červené oči“ alebo problémy s dýchaním u ľudí. Pri komparácii ozónu a chlóru je však dobré poznamenať, že ozón nemôže brániť rastu a množeniu baktérií a nezdržiava vodu dezinfikovanú tak dlho ako chlór.

Dezinfekcia ozónom oproti chlóru získava čoraz viac na popularite, je však potrebné zabezpečiť jeho správne používanie. Je dôležité, aby čistenie ozónom vykonávali odborníci, pretože ide o metódu, ktorá si vyžaduje odbornosť a veľkú mieru profesionality. Preto to radšej nechajte na ľudí z K&K Services s. r. o. Hoci je ozón mimoriadne účinný ako dezinfekčný prostriedok, tak sa stále nevyužíva do takej miery ako chlór. 

Autor: Števo Mačák