Čistenie presklených fasád je potrebné, ba priam nevyhnutné

03. 08. 2020 | 11:08

Čisté a dobre udržiavané sklenené a fasádne povrchy by mali byť jednou z hlavných priorít každej úspešnej spoločnosti. Prečítajte si článok, v ktorom vám priblížime výhody presklených fasád a tipy, ako ich udržiavať čo najviac čisté.

Využitie skla v stavebníctve

Sklo je obzvlášť flexibilný a atraktívny materiál. V oblasti stavebníctva sa využíva na rôzne účely – od okien, cez sklenené priečky až po presklené fasády. Sklenené povrchy sa používajú v mnohých variantoch: hladké, textúrované, matné alebo drôtové, zrkadlové alebo s fóliou. Rôzne technológie a čistiace prostriedky používané na zabezpečenie účinného čistenia skla sú obzvlášť individuálne. Profesionálne čistenie presklených fasád a povrchov prináša niekoľko pozitívnych účinkov. Okrem atraktívnosti budovy a zachovania jej hodnoty má takéto čistenie aj niekoľko výhod, pokiaľ ide o spotrebu energie. Dôvodom je to, že dobre vyčistené sklenené povrchy sú priepustné pre svetlo. Okrem toho pravidelné čistenie skla pomáha znižovať náklady na energiu a chrániť životné prostredie.

Špinavá fasáda nerobí dobrý dojem

Špinavá fasáda, nech už hovoríme o akomkoľvek materiáli, nepôsobí dobre a pre to je čistenie fasád na pravidelnej báze priam nevyhnutné. Sklenené povrchy sa môžu zafarbiť, znečistiť a leptať vďaka rôznym vonkajším faktorom. Rovnako ako v prípade akéhokoľvek vonkajšieho čistenia sa musí aj pri čistení presklených fasád dodržiavať množstvo ďalších bezpečnostných a environmentálnych požiadaviek. Je však lepšie zveriť čistenie fasád a čistenie presklených fasád odborníkom, ktorí si hravo poradia s akýmkoľvek problémom a poskytujú nákladovo efektívne služby pre celý exteriér budovy vašej firmy.

TIP NA ZÁVER: Niektoré chemikálie a dokonca aj voda, ktoré sú bezpečné pre murivo, môžu korodovať alebo poškodiť ďalšie stavebné prvky, ako sú napríklad sklo, ozdobné kovové prvky, drevené okná, železné okenné tyče či puzdrá na klimatizáciu okien. Preto by mali byť pri čistení fasád zakryté alebo inak chránené všetky časti budovy, ktoré nie sú predmetom čistenia, ale sú citlivé na poškodenie.

Autor: Števo Mačák