Čistenie solárnych panelov. Ako na to?

27. 07. 2020 | 08:07

Čistenie fasád je dobré vykonávať na pravidelnej báze, pretože špinavá fasáda nerobí dobrý prvý dojem. To platí aj v prípade čistenia solárnych panelov. Ak chcete, aby boli účinné, tak musí byť ich čistota prvoradá. V nasledujúcom článku vám poradíme, ako na ich efektívne čistenie a pravidelnú údržbu.

Čistenie solárnych panelov

Špinavá fasáda či ušpinené solárne panely nevyzerajú vôbec dobre a zároveň neplnia svoje funkcie tak, ako by mali. Solárne panely sa vo všeobecnosti samočistia, no v suchých oblastiach alebo v miestach s minimálnym sklonom panelov sa môže prach a iné nečistoty, ako napríklad trus vtákov, v priebehu času hromadiť a ovplyvňovať množstvo elektrickej energie generované modulom. Preto je pravidelné čistenie solárnych panelov priam nevyhnutné.

Ideálny čas čistenia solárnych panelov

Kedy je najlepšie čistiť solárne panely? Ideálne je začať s ich čistením v zamračený deň, skoro ráno alebo večer. Ak slnko svieti priamo na panely, všetka použitá voda sa môže rýchlo odpariť a nečistôt sa nezbavíte. Skoro ráno je obzvlášť vhodný čas na čistenie, pretože rosa, ktorá sa usadila na paneloch cez noc, pravdepodobne dopomôže k tomu, že špina bude držať na paneloch menej. To znamená, že na čistenie solárnych panelov budete potrebovať menej vody a menej námahy.

Solárne panely čistite od zeme

Z bezpečnostných dôvodov je rozumné vyčistiť panely od zeme, ak je to samozrejme možné. Kvalitná mäkká kefa a stierka s plastovou čepeľou na jednej strane a látkou pokrytou špongiou na druhej strane s dlhým predĺžením sú ideálnymi pomôckami na čistenie. Následne použite hadicu na opláchnutie panelov.


TIP NA ZÁVER: Ak čistenie panelov zo zeme nie je možné, nepokúšajte sa vstúpiť na strechu, pokiaľ nemáte vhodné bezpečnostné vybavenie a výcvik. Preto je lepšie ak na čistenie solárnych panelov či čistenie fasád zavoláte odborníkov, ktorí majú všetko potrebné k tomu, aby ste predišli zbytočným nepríjemnostiam či prípadným úrazom.

Autor: Števo Mačák