Modulárny dom vs. klasický dom: Komparácia týchto dvoch typov stavieb

20. 07. 2020 | 12:07

Premýšľate nad stavbou nového domu, no odrádza vás čas a peniaze, ktoré sú do stavby potrebné investovať? V nasledujúcom článku sa pozrieme na modulárny dom vs. klasický dom. Táto komparácia vám pomôže ujasniť si, čo presne hľadáte, a či vám to vedia ponúknuť obidva typy stavieb.

Modulárny dom

Modulárny alebo aj montovaný dom je dom, ktorý je vyskladaný z viacerých častí. Jednotlivé moduly sa vyrábajú v továrni a následne sú poskladané na mieste, kde má dom stáť. Napriek tomu, že u nás tento typ domu nie je zatiaľ veľmi preferovaný, skúste mu dať šancu. Aj modulárny dom musí byť postavený v súlade so všetkými miestnymi, regionálnymi a štátnymi stavebnými predpismi. V porovnaní s klasickým domom je montovaný dom cenovo dostupnejší a rovnako je postavený rýchlejšie. Všeobecne by mal mať dobre skonštruovaný modulárny dom rovnakú životnosť ako tradičný dom. Jednou z jeho najväčších výhod je aj tá, že sa dá ľahko premiestniť aj po dokončení. To je možné vďaka jeho ľahko rozoberateľným predmontovaným modulom. Ak premýšľate nad novým altánkom či záhradným domom, tento typ domu je na to ideálny.

Klasický dom

Klasický dom, ktorý je v našich končinách preferovanejší a bežnejší, je postavený na konkrétnom mieste, kde po dokončení stojí natrvalo. Stavba domov na mieste je bežný spôsob výstavby domov. Dokončenie tradičného domu zvyčajne trvá niekoľko mesiacov až rokov. Je to tak preto, lebo všetok materiál - drevo na rámy okien a dverí, potrubia na inštalatérske práce, cement, tehly na steny a ďalší materiál sa musia prepravovať na miesto stavby a potom použiť na dokončenie domu. 

Či už sa rozhodnete pre montovaný dom, alebo klasický dom, berte do úvahy hlavne vaše požiadavky a potreby. Nech už si vyberiete, ktorýkoľvek typ domu, veríme, že vám bude vyhovovať a bude sa vám v ňom dobre bývať. Ak potrebujete poradiť, obráťte sa na firmu Mastertec.

Autor: Števo Mačák