Nórska inšpirácia

18. 12. 2017 | 09:12

Austrálčanka L-Jay odišla za svojím manželom cez polku zemegule až za polárny kruh. S novou rodinou odhaľuje zvyklosti a naturel Nórov a tie sa snaží zachytil na blogu s názvom My little Norway. Okrem prírodných krás sa tu napríklad aj zdieľa s nezvyčajným spôsobom usporiadania kúpeľní v jej novej domovine.

Väčšina Nórov má vraj pomerne malé príbytky, kam je veľmi ťažko umiestniť všetko, čo potrebujete k životu. Kúpeľne bývajú preto miniatúrne, uprostred domu alebo v podkroví, často celkom bez okien. Keďže majú staršie domy väčšinou šikmé strechy, aby sa z nich rýchlo dostal sneh, nie je jednoduché nájsť pod strechou priestor napríklad na sprchový kút.

Takéto usporiadanie si vyžaduje revolučné nápady, len si musíte dávať pri sprchovaní pozor na hlavu. Nóri vane veľmi nepestujú a keď predsa majú veľký a luxusný dom s poriadnou kúpeľňou, vaňa je ako taký malý bazén. Ale to je skôr výnimka. V malých kúpeľniach sa šetrí každým centimetrom, preto sa najčastejšie vyskytujú sprchy iba tak na stene bez sklenených zásten. Maximálne sú vyriešené sťahovacími či posuvnými stenami, aby sa opäť čo najviac ušetril priestor. Gazdinky musia zvyčajne po každom sprchovaní čistiť celú kúpeľňu a niekedy aj viac lebo sa po dome chodieva v ponožkách.

Skutočné sprchové kúty, ktoré L-Jay uvidela v niektorých bohatších domácnostiach, vyzerali ako vystrihnuté zo Star Treku. Zvláštny uzavretý útvar plný strieborných trysiek a gombíkov slúži ako také osobné wellness stredisko a jeho majiteľ v ňom môže tráviť celé hodiny. To, čo prišlo L-Jay najviac zvláštne ako Austrálčanke, že Nóri pri plánovaní kúpeľní vôbec neriešia spotrebu vody. Voda je v Nórsku totiž zadarmo a ak by raz za ňu vláda zaviedla poplatok, vyvolala by prinajmenšom revolúciu.

Okrem štandardných spotrebičov ako je práčka a sušička, majú niektoré domácnosti v kúpeľni ešte aj saunu. Stačí malý kútik a uzavreté sedenie pre jedného. Jednoducho iný kraj, iný mrav.

Autor: Števo Mačák