Prečo vymeniť plynový kotol aj keď ten starý ešte funguje

12. 12. 2022 | 13:12

Jednoducho, kotly sú dnes úplne inde než povedzme pred dvadsiatimi rokmi. Predtým neboli smartfóny ani inteligentné termostaty a dnes ich máme. Nejde len o ovládanie kotla na diaľku, trebárs z inej krajiny a iné príjemné funkcie – ide aj o reálne šetrenie energie, pretože teplota je viac pod kontrolou a inteligentný systém či užívateľ lepšie rozhodujú, kedy sa už plytvá. Nuž a pripojenie cez Wifi atď. je dnes záležitosť IoT – Internet of things. Čoskoro bude mať ovládanie cez internet hádam aj každá mikrovlnka.

Ak sme načali otázku šetrenia, je potrebné ju dopovedať. Áno, starým kotlom sa prirodzene znižuje efektivita. Starý plynový kotol vs nový plynový kondenzačný kotol – pri porovnaní môžu produkovať rovnaké teplo, ale pri míňaní plynu v rádoch desiatok percent. Čiže staré kotly pália viac a poskytujú rovnakú službu ako modernejšie šetrnejšie kotly. Ak výmenu odkladáte, mesačne a ročne môžete prichádzať o stovky eur. Starší kotol mal pri pálení zemného plynu efektívnosť 70 percent, nový typ má až 98 percent a je bezpečnejší, tichši a podobne.

Výmeny a montáže kotla sa môžete obávať. V spoločných bytových domoch je treba súhlas všetkých majiteľov bytov, v rodinnom dome sa rozbehne kalkulačka nákladov. Na to výrobcovia myslia pri dizajnovaní nových typov kotlov a snažia sa jednak o kompaktnosť a jednak o kompatibilitu so starými umiestneniami kotlov, aby výmena bola naozaj výmena a nie inštalácia nového kotla na nových konzoliach.

Ak je váš starý kotol poruchový a musíte k nemu volávať opravára, ak ste nespokojní s účtami za energie, obávate sa hučaniu a buchotania v kotli, alebo ak chcete zvýšiť cenu svojej domácnosti – napríklad pri predaji nehnuteľnosti – vtedy prichádza do pozornosti montáž plynového kotla, respektíve výmena starého za nový.

Autor: Števo Mačák