Problémy s pleťou spôsobené vekom

01. 03. 2022 | 12:03

Väčšina ľudí si myslí, že s nedokonalosťou pleti budú bojovať hlavne v tínedžerskom veku, no mať problémy s pleťou aj vo veku 40 rokov je v skutočnosti bežný jav.

Výskyt akné, keď je postihnutý človek starší ako 24 rokov, narastá a vekové spektrum sa rozširuje. Štúdie ukazujú, že na akné trpí 26 percent žien vo veku 31 až 40 rokov a 12 percent žien vo veku 40 až 50 rokov.

Mnoho žien, ktoré sú po pôrode, ale sú pred menopauzou, môže náhle trpieť vyrážkami, aj keď v puberte nikdy akné nemali. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami počas tehotenstva, najmä v hladinách progesterónu - vytváraného vaječníkmi - ktorý pomáha budúcim matkám zostať zdravými. Progesterón tiež môže zvýšiť produkciu kožného mazu, ktorý môže upchať póry a spôsobiť vyrážky. Hladiny sa zvyčajne vrátia do normálu po pôrode, čo znamená, že akné by malo zmiznúť, no niektorým ženám bude trvať dlhšie, kým sa pleť stabilizuje.

Ďalej je tu stres. A práve v strednom veku máme tendenciu zažiť nápor stresu - keď každá žena musí riešiť problémy s malými deťmi, starými rodičmi, náročnou prácou, vedením domácnosti a udržiavaním vzťahu a spoločenského života.

Používanie detských obrúskov (alebo ekvivalentov) na nočné čistenie pleti nie je dostatočným riešením na udržanie čistej tváre. Je tiež dôležité pravidelne čistiť štetcov na make-up, flanely na tvár, obliečky na vankúše a dokonca aj obrazovky mobilných telefónov, aby ste zabránili šíreniu baktérií v okolí tváre.

Autor: Števo Mačák