Výkopové práce: Čo je potrebné vykonať pred ich začatím?

07. 09. 2020 | 12:09

Pred začiatkom výkopových prác je potrebné uskutočniť niekoľko prípravných úloh, aby sa zabezpečila kvalita a výkonnosť projektu. Tipy, ktoré vám prinášame v tomto článku, je vhodné použiť pred všetkými kopackymi pracami na stavbe či stavenisku v Humennom, Vranove nad Topľou či v Trebišove.

Klčovanie a čistenie

Táto aktivita môže zahŕňať rôzne úlohy na odstraňovanie organických a rýchlo sa kaziacich materiálov, vrátane poľnohospodárskeho odpadu, buriny, pňov či rôznych koreňov stromov.

Testovanie prierezov

Je potrebné vyskúšať a skontrolovať rôzne časti lokality, aby ste “pochopili” zloženie pôdy. Vzorky sa zhromažďujú a kontrolujú podľa podrobností v stavebných plánoch. Následne je potrebné odstrániť niekoľko centimetrov pôdy, v ktorých sa môžu nachádzať rôzne korienky rastlín a podobne. Rovnako tak sa v pôde môžu nachádzať rôzne predmety, ktoré je tiež dobré odstrániť.

Kontrola

Posledným krokom je kontrola, ktorá sa vykonáva pomocou valca na pneumatiky alebo je možné použiť iné schválené vybavenie, napríklad trojnápravový sklápač, ktorý je plne naložený. Tento proces je nevyhnutný na identifikáciu poddajných a hubovitých materiálov, ktoré sa nestlačili správne. Ak sú identifikované mäkké oblasti, je potrebné ich odstrániť a vyplniť príslušnými materiálmi.
Po dokončení týchto krokov by stavenisko nemalo obsahovať nestabilné alebo mäkké oblasti. To znamená, že lokalita je pripravená na nové umiestnenie násypu a následne sa môže začať s výkopovými prácami, ktoré by mali vďaka týmto krokom prebehnúť bez komplikácií.

Cena výkopových prác je rôzna

Vykopove prace cena je pri každom projekte či stavbe rozdielna, pretože sa odvíja od viacerých okolností. Nie je však vhodné, aby ste sa snažili ušetriť práve na kopackych pracach. Predsa len, ide o dôležitú súčasť stavby a nie je dobré to podceňovať. Neváhajte a zverte výkopové práce profesionálom, ktorí sa postarajú o všetko potrebné nech už sa vaše stavenisko nachádza v Humennom, Vranove nad Topľou či v Trebišove.

Autor: Števo Mačák