Zemné a výkopové práce: Kedy sú potrebné?

18. 08. 2020 | 08:08

Zemné a výkopové práce sa delia do viacerých kategórií - od menších prác, ako sú zákopy na záhrade, až po veľké projekty spojené so stavbou domu či budovaním cesty. Ste zvedaví, kto tieto výkopy vykonáva a ako sa robia? Odpovede nájdete v nasledujúcom článku.

Pri budovaní či rozširovaní obytnej alebo obchodnej jednotky v Humennom, Sečovciach, Michalovciach či v inej časti Slovenska, je pravdepodobné, že budete potrebovať nejakú formu zemných a výkopových prác, aby ste miesto pripravili na realizáciu vášho projektu. Vykopávky na stavenisku sú potrebné aj pri ďalších stavebných projektoch, vrátane úpravy terénu, bazénov, príjazdových ciest či kladenia potrubí. Zemné práce cenník sa preto odvíja od viacerých faktorov, ktoré je potrebné pri vykonávaní prác zohľadniť.

Aký typ strojového zariadenia sa používa?

Na zemné a výkopové práce je k dispozícii veľa rôznych veľkostí a typov rýpadiel a zariadení, ktoré sa používajú na vykopávky. Použitie konkrétneho druhu závisí od materiálu, ktorý sa má vykopať (zemina, štrk, piesok, hlina, horniny) a rovnako aj od podmienok na stavenisku (sklon, vegetácia). Zemné a výkopové práce sa v našich podmienkach zabezpečujú predovšetkým kolesovými rýpadlo nakladačmi, kolesovými a pásovými rýpadlami. Rýpadlá by mali obsluhovať iba kvalifikovaní odborníci, ktorí majú dostatočné znalosti a skúsenosti. Je veľmi dôležité nezabúdať na to, že správne základy sú najdôležitejšou súčasťou úspešného projektu, takže nie je priestor na žiadne chyby! Cenník zemných prác sa aj kvôli použitiu konkrétnych strojov môže meniť, no myslite na to, že na tomto mieste sa určite neoplatí šetriť a je lepšie, keď do zemných a výkopových prác investujete viac peňazí, no zároveň si budete istí, že práce budú odvedené kvalitne a odborne.

Čo nasleduje po výkopových prácach?

Pôda, hornina, betón alebo iné materiály, ktoré boli vykopané sa buď opätovne použijú alebo sa prevezú mimo miesta výkopu v Humennom, Sečovciach či v Michalovciach. V prípade, že je to možné, snažte sa všetok materiál nejakým spôsobom využiť, ušetríte vďaka tomu nemalé peniaze.

Autor: Števo Mačák